Vuohispunkki, jalkakapi
14/02/2017
Jalkakapi, chorioptic mange, leg and tail mange
Sairauden aiheuttaa Chorioptes equi tai Chorioptes bovis loinen joka syö hilsettä pääasiassa jalan alaosissa, mutta voi ulottautua kainaloon ja nivusiin asti. Vuohispunkki on 0,3-0,6 mm kokoinen hämähäkkieläin. Aikuinen punkki voi elää noin 70 vrk kuivikkeissa ja tallin lattialla etenkin jos siellä on hevosen hilsettä. Punkki ei elä niin hyvin auringonpaisteisella laitumella. Kantajaeläimet voivat olla oireettomia ja infektio voi näin levitä vuodesta toiseen.
Vuohispunkki on tavallisempi hevosilla, joilla on runsaat vuohiskarvat (irlannincob, glydesdale, shire, ardenner, jyllanninhevonen, friisiläinen) mutta myös muut hevoset voivat sairastua.
Vuohispunkki leviää suoran kontaktin ja esimerkiksi harjojen välityksellä. Chorioptes lajin punkit infektoivat hevosten lisäksi lehmiä, lampaita, vuohia ja kaneja. Punkki ei tartu ihmiseen.
Oireet
Oireita ovat kutina, ärsytys, levottomuus, jalkojen tömistely ja jalkojen pureskelu. Hevonen voi hangata jalkojaan karsinan seinään tai esineisiin. Ärsytys voi olla voimakkaampaa lämpimällä ilmalla, vaikkakin talvella punkkeja on yleensä enemmän. Hevonen voi myös hangata häntäänsä.
Laikuittainen karvattomuus, katkenneet karvat ja voimakas hilseily Pitkäaikaisesta ärsytyksestä voi seurata ihon paksuuntuminen ja sekundaariset bakteeri-infektiot. Punkkien määrä ei aina korreloi oireisiin. Muutamakin punkki voi aiheuttaa voimakkaat oireet. Vain 30 % näytteistä on positiivisia, joten negatiivinen raapenäyte ei sulje pois tartunnan mahdollisuutta.
Diagnoosi
Raapenäyte iholta otetaan parafiiniöljyn avulla ja tutkitaan mikroskoopilla. Näyte on paras ottaa rupiselta alueelta: karvat ajellaan, iho kostutetaan parafiiniöljyllä ja ihoa raaputetaan skalpellin terällä. Näytettä otettaessa iho olisi hyvä saada hieman verille. Näyte pyyhitään terästä objektilasille. Punkkia on kuitenkin vaikea löytää ja pitkät vuohiskarvat vaikeuttavat näytteenottoa. Yleensä hoidetaan oireiden perusteella. Näytettä otettaessa voidaan käyttää hyönteismyrkkyliuosta, jotta estetään punkkien liikkuminen pois objektilasilta.
Erotusdiagnoosit
Atopia, väivetartunta, rivi, kesäihottuma, kihomatotartunta, trombiculidiaasi (samettipunkki).
Hoito
Suomessa ei ole markkinoilla lääkettä, jonka indikaationa olisi vuohispunkkien häätö. Sen sijaan käytetään toiselle eläinlajille tarkoitettuja muita lääkkeitä, jotka on tarkoitettu ulkoloisten häätöön. Kaikki toistensa kanssa kontaktissa olleet hevoset tulisi hoitaa. Selkeää hoitoprotokollaa ei ole olemassa. Usein käytetään ivermektiinin ja jonkin paikallisvalmisteen yhdistelmää. Karvojen leikkaamista jaloista suositellaan, jotta hoitoaineet vaikuttavat paremmin ja jalkoja on helpompi tarkkailla. Myös karsina olisi syytä tyhjentää ja desinfioida. Hoitovälineet desinfioidaan ja loimet pestään. Punkin elinkierto on kolme viikkoa, minkä takia paikallislääkitys uusitaan 3-4 viikon kuluttua. Valeluliuos voidaan laittaa renkaana jokaisen jalan yläosaan. Myös punkkipantoja on ulkomailla kokeiltu infektion hillitsemiseksi. Tavallisimmin käytetty lääke on ivermektiini matolääke suun kautta kaksi kertaa 2 viikon välein yhdistettynä Deltametriini liuokseen kaksi kertaa neljän viikon välein tai ivermektiini valelulios kaksi kertaa kuukauden välein.
Ivermektiini tai moksidektiini
Lääke annetaan normaaliannoksella suun kautta 2-3 kertaa kahden viikon välein. Pistoksena annettavalla ivermektiinillä ei tiettävästi saavuteta mitään etua suun kautta annettavaan lääkkeeseen verrattuna. Ivermektiinistä on myös valeluliuosvalmiste, jolla on idikaationa Chorioptes boviksen häätö. Toisaalta on suositeltu ivermektiiniä annettavan 1,5 kertaisella annoksella (0,3 mg/kg) neljä kertaa viikon välein.
Deltametriini valeluliuos
- Lehmien ja lampaiden lääke; indikaationa täiden, väiveiden ja kärpästen häätö.
- Lääkettä laitetaan renkaaksi 500kg hevoselle 2,5ml jokaisen jalan yläosaan ruiskun avulla renkaaksi kaksi kertaa kuukauden välein.
Eprinomektiini valeluliuos
- Lehmien lääke; indikaationa Chorioptes boviksen häätö
Fiproniili suihke
- Koirien valmiste, indikaationa kirppujen, puutiaisten ja väiveiden häätö.
- Elinikäinen teurastuskielto hevoselle
- Jokainen jalka suihkutetaan kyynärpäästä ja takapolvesta alaspäin 125ml:lla suihketta.
- Kolme kertaa 7 viikon välein, lääketta hierotaan jalkaan kumihanskojen avulla
Kalsiumsulfidi (Lime sulphur, rikkikalkki)
- Lime plus shampoo
- Pesu neljä kertaa viikon välein
- Hyönteisiä tappava vaikutus
Seleenisulfidi shampoo
- Hevonen pestään kolme kertaa viiden päivän välein ja annetaan shampoon vaikuttaa 10 minuuttia
- Kutinaa helpottava ja hilsettä poistava vaikutus
Lähteitä
- Knottenbelt D.C. Pascoe's Principles and Practice of equine dermatology, Saunders-Elsevier 2009
- Saari S ja Nikander S. Elinympäristönä hevonen, Pfizer Oy Animal Health 2006.
- Scott D.W. Miller W.H Jr. Equine Dermatology, Saunders 2003