Atopia
13/09/2017
Atooppinen dermatiitti, atooppinen ihottuma, atooppinen ekseema, atopic dermatitis
Kutiseva ihosairaus, joka johtuu yliherkkyydestä hengityksen tai ihon kautta tuleville ympäristön allergeeneille: siitepölyt, home-itiöt, eläimen hilse (hiiret, kissa, lehmä, siipikarja, vuohi). Mahdollisesti myös varastopunkit ja pölypunkit ovat allergeeneja. Sairautta ei voida täysin parantaa ja hoito on elinikäinen. Tarkkaa mekanismia hevosen atopialle ei tunneta, mutta hevosella on geneettinen alttius ja se herkistyy ympäristön allergeeneille. Keski-ikä on sairastuessa 5-6,5 vuotta (2-12 vuotta). Ensimmäisenä vuonna oireet voivat olla lieviä, mutta sen jälkeen oireet voivat pahentua. Cornellin Yliopiston klinikalla atopia on seitsemänneksi yleisin hoidettu ihosairaus hevosella.
Oireet
Krooninen kutina, joka ei riipu vuodenajasta, mutta voi olla myös vuodenaikaisvaihtelua. Oireita ovat hankaaminen, itsensä pureminen, hännän huiskiminen, hermostuneisuus ja harvemmin päänravistelu. Voi ilmeitä nokkosrokkoa tai pieniä patteja iholla. Itse aiheutetut traumat voivat aiheuttaa karvojen lähtemistä ja haavaumia ja ihoon voi tulla se seurauksena sekundaarisesti bakteeri- tai hiivatulehdus. Tavallisimmin oireita on naamassa, korvalehdissä, rintakehässä ja vatsassa. Raajoissa voi olla ojentajien ja koukistajien alueella sekä harjassa tai hännän tyvessä. Joillakin hevosilla voi olla allergista nuhaa tai sidekalvontulehdusta.
Erotusdiagnoosit
Kesäihottuma, ulkoloiset (väive, vuohispunkki, kanapunkki, samettipunkki, kapi), sisäloiset (kihomato), kosketusihottuma (kontaktiallergia, harvinainen), ruoka-aineyliherkkyys (harvinainen) ja lääkeainereaktio. Hevosella voi myös atopian lisäksi olla samanaikaisesti kesäihottuma ja/tai ruoka-aineyliherkkyys.
Diagnoosi
Atopiadiagnoosi tehdään sulkemalla pois muut mahdolliset kutinan aiheuttajat kuten ulkoloiset ja kontaktiallergia. Jos oireita on myös talvella, kesäihottuma on silloin poissuljettu. Ruoka-aineyliherkkyys suljetaan pois eliminaatiodieetillä: hevoselle annetaan neljän viikon ajan vain heinää ja vettä ja katsotaan häviävätkö oireet (ei siis kivennäisiä eikä väkirehua). Ruoka-aineallergia on hevosella harvinainen, mutta mahdollisia allergian aiheuttajia voivat olla: sinimailanen (alfa-alfa), kaura, ohra, vehnä, melassileike, sikuri, apila, perunatuotteet, mallas, lisäravinteet ja kivennäiset.
Kosketusihottumaa voivat aiheuttaa: loimet, riimu, kasvit, kuivikkeet, hoito-aineet ja shampoot.
Allergiatestillä ei voida erottaa atooppista ja ei atooppista hevosta, koska myös terveellä hevosella voidaan havaita kohonneita IgE pitoisuuksia. Kun atopiadiagnoosi on saatu sulkemalla pois muut mahdolliset kutinan aiheuttajat, voidaan allergiatesti ottaa verinäytteellä ja sen perusteella voidaan aloittaa siedätyshoito ja voidaan välttää allergeeneja. Ennen allergiatestiä tulee olla kaksi viikkoa ilman antihistamiinia ja neljä viikkoa ilman kortisonia.
Ulkomailla käytössä on myös ihotestit, jossa allergeenia pistetään ihonalle ja seurataan reaktion määrää. Koepalasta ei ole apua diagnoosin teossa, koska sillä ei voida erottaa kesäihottumaa, ulkoloisia eikä ruoka-aineallergiaa atopiasta.
Hoito
Hoidon tavoitteena on vähentää kutinaa ja sekundaari-infektioita. Pesu antimikrobisella tai ihoa rauhoittavilla shampoilla. Pesujen avulla poistetaan ihon pinnalta allergeeneja ja bakteereita. Hoitavissa pesuaineissa on lisäksi kutinaa hillitseviä ainesosia esim. kaurajauho. Virbacin Epi-Soothe (Equimyl) shampoo sopii hevosille. Jos ihossa on tulehtunut ja erittävä alue, on syytä käyttää antimikrobista shampoota joka sisältää klorheksidiiniä esimerkiksi Douxo Pyo tai Pyoderm Shampoo.
Välttämättömät rasvahapot (Omega-6 ja Omega-3) ruuan mukana saattavat olla avuksi. Näitä saa mm. pellavaöljystä, jota voi antaa 15ml päivässä rasvahappojen tarpeen tyydyttämiseksiYmpäristön vaihtamisesta saattaa olla apua.
Lääkkeelliset hoidot
Kortisonilääkitysprednisoloni tai deksametasoni. Ylläpitohoitona voidaan käyttää prednisolonia joka toinen päivä annostelulla. Antihistamiinit voivat helpottaa kutinaa, mutta jos kutina on voimakasta, niistä ei välttämättä ole apua. Lääkettä pitäisi antaa ainakin 10-14 päivää, jotta voidaan arvioida lääkkeen teho. Jos lääkkeelle ei ole vastetta, voidaan valita toisen luokan antihistamiini. Antihistamiineja ovat setiritsiini ja hydroksitsiini.
Siedätyshoito on tarpeen aloittaa jos allergeeneja on mahdoton välttää ja hevosella on oireita yli 4-6 kuukautta vuodesta ja muista lääkityksistä ei ole riittävää apua. Siedätyshoitolääke valmistetaan hevosesta otetun allergiatestin perusteella. Hevoselle annetaan nahanalaisesti pistoksena allergeenia kasvavia määriä. Paranemista voidaan nähdä jo kahden kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta, mutta vasta 12-14 kuukauden hoidon jälkeen voidaan arvioida lopullinen teho. Joissakin raporteissa on mainittu että 50-75 % hevosista on 50-100 % parempia hoidon ansiosta.
Trisykliset antidepressantit. Voidaan käyttää yliherkkyystiloissa, joissa on mukana stressi tai psykologinen komponentti. Doksepiinihydrokloridi ja amitriptyliini.
Atooppisille koirille on tarjolla siklosporiini A valmiste (selektiivinen immunosupressori), mutta hevosille ei ole vastaava tuotetta eikä tietoa annostuksista.
Lähteet
- Knottebelt D.C. Pascoe's principles &practice of equine dermatology. Saunders-Elsevier, 2009
- Lavoie J-P ja Hinchcliff K.W. Blackwell's five-minute veterinary consult: Equine. Wiley-Blackwell, Second edition 2008.
- Rosychuk R.A.W A Practical approach to the itchy horse. BEVA congress 2009.
- Scott D.W. ja Miller W.H Jr. Equine Dermatology, Saunders, 2003