Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Sarveiskalvohaava

23/3/2017

Corneal ulcer in the horse, ulcerative keratitis

Hevosen silmä tulisi tutkia eläinlääkärin toimesta vuorokauden sisällä jos

  • Hevonen siristää silmää eli ei pidä silmää normaalisti auki. Silmän siristys tarkastetaan seisomalla suoraan hevosen edessä ja vertaamalla ovatko hevosen silmäripset samalla tasolla molemmissa silmissä.
  • Silmän pinta on muuttunut sameaksi

Ensiapuna ota hevonen talliin hämärään valaistukseen ja pyyhi mahdollinen rähmä vedellä ja puhtailla taitoksilla ja ota yhteys eläinlääkäriin.


Sarveiskalvo on silmän uloin ja läpinäkyvä osa, joka on normaalisti kirkas ja verisuoneton. Sarveiskalvo on noin millimetrin paksu. Hevosen silmä on altis vaurioille, koska silmät ovat isot ja ulkonevat ja hevonen pakoeläimenä voi tehdä äkkinäisiä liikkeitä samalla loukaten silmänsä. Tämän takia on tärkeää huolehtia, ettei tallissa tai tarhoissa ole mitään teräviä kohtia, joihin hevonen voisi loukata silmänsä. Trauman lisäksi kemialliset aineet tai silmässä oleva vierasesine voivat aiheuttaa haavaumia. Herpesvirus voi aiheuttaa itsestään sarveiskalvon haavaumia, mutta trauma on tavallisin syy.

Oireet

Hevonen siristää silmää tai pitää sitä kiinni tai oireet voivat olla niinkin lievät että yläluomi on vain hieman alempana. Sidekalvot ovat turvonneet ja punoittavat. Jos haavaa ei hoideta pari päivän sisällä, sarveiskalvoon tulee turvotusta, joka näkyy harmaana alueena. Alkaa kehittyä uveiitti eli silmän sisäinen tulehdus, jonka oireet ovat siristys, vetistys ja pieni pupilli. Tilan edetessä etukammioneste voi olla sameaa ja hevoselle nousta kuume ja tulla koko silmämunan tulehdus, panoftalmiitti.

Diagnoosi

Silmätutkimuksessa tarkastetaan sidekalvot, luomet, pupillin koko, sarveiskalvo ja etukammio.

Joskus haava voi olla niin syvä, että sen erottaa jo paljaalla silmällä. Fluoresiiniväriä laitetaan silmään. Terveeseen silmään väri ei tartu. Väri tarttuu haavan kohdalle vihreänä alueena. Täytyy kuitenkin muistaa, jos haava on niin syvä, että se ulottuu sarveiskalvon alempaan kerrokseen (descementin kalvoon) väri ei enää tartu. Silmänpaine olisi hyvä mitata. Jos sarveiskalvohaava on jo komplisoitunut tai ei vastaa hoitoon on syytä lisäksi ottaa sytologinen näyte ja bakteeri ja sieniviljely.

Erotusdiagnoosit

Uveiitti, sidekalvontulehdus, glaukooma

Hoito

  • Antibioottisilmätippa estämään haavan infektoitumista
  • Atropiinisilmätippa laajentamaan pupillia
  • Tulehduskipulääke suun kauttapoistamaan kipua ja vähentämään tulehdusta

Nämä ovat vähimmäislääkitykset sarveiskalvohaavan hoidossa. Antibioottitippoja laitetaan aluksi ainakin kuusi kertaa päivässä. Silmälääkkeiden välillä pitäisi odottaa 5-7 minuuttia ennen seuraavan lääkkeen laittoa, jolloin lääke ehtii vaikuttaa. Lisäksi hevonen pidetään hämärässä tilassa sisällä, koska silmä on valonarka. Oireiden pitäisi helpottaa parin päivän sisällä hoidon aloittamisesta, jos näin ei ole, tulee silmä tarkastaa uudelleen. Jos oireet helpottavat, silmä kontrolloidaan ja värjätään fluoresiinilla viikon kuluttua. Pienet haavat pitäisi parantua viikossa. isommissa haavoissa voi mennä 10-12 päivää, mutta jos paraneminen ei etene odotetusti, voi kyseessä olla haavan infektoituminen bakteereilla tai sienillä. Jos hevosta on hankala lääkitä, on silloin syytä käyttää silmäkateria. Katetrin kautta silmälääkkeet saadaan varmasti annettua, mutta katetri vaatii tarkkaa seurantaa, joten hevoset ovat silloin yleensä klinikkahoidossa.

Sarveiskalvohaavan värjäys fluoresiinilla

Komplisoitu sarveiskalvohaava

Haava on komplisoitunut, jos se on infektoitunut, hevosella on uveiitti tai haava on syvä. Jotkut bakteerit tuottavat aineita, jota aiheuttavat sarveiskalvo sulamista.

  • Käytetään hevosen omasta verestä tehtyä seerumia tai plasmaa, josta haavaan saadaan ravintoaineta.
  • EDTA :ta voidaan käyttää estämään sarveiskalvon sulamista
  • Sienilääkkeet jos epäillään sienen aiheuttamaa infektota
  • Jos hevosella on kuumetta ja etukammioon kertynyt märkäeritettä, käytetään lisäksi suun kautta tai pistoksina antibioottia.
  • Jos sarveiskalvolla on kuollutta kudosta sitä voidaan poistaa esim. pumpulipuikon avulla rauhoituksessa ja silmän pinnan puudutuksessa
  • Vaikeasti parantuvissa sarveiskalvohaavavoissa voidaan tarvita kirurgiaa. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa hevosen silmän sidekalvoa eli silmän limakalvoa siirretään haavan kohtaan ja ommellaan se sarveiskalvoon kiinni, sitä kautta tuleva verisuonitus tuo haavaan ravineita.
  • Sytologinen näyte ja bakteeriviljely ja mahdollisesti sieniviljely ovat tarpeen
  • Joihinkin bakteereihin kuten Pseudomonakseen tavallisimmin käytetyt antibiootit eivät tehoa.


Descementoseele

Descementin kalvo on sarveiskalvon alin kerros ja enää vain muutaman mikrometrin paksuinen. Tähän sarveiskalvon alimpaan osaan fluoresiiniväri ei tartu, mutta haava on nähtävissä jo ilman värjäystäkin kraaterina silmän pinnassa. Sarveiskalvo on vaarassa puhjeta.


Sarveiskalvon paise

Sarveiskalvon vammassa tai haavassa voi bakteereita päästä sarveiskalvon sisään, Sarveiskalvon pinta voi sulkeutua ja muodostua paise. Hoidetaan samaan tapaan kuin sarveiskalvohaavaa, mutta tila voi vaatia paiseen kirurgista poistoa nukutuksessa.