Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Perusarvot

01/01/2016

Yleistila

Hevonen on normaalisti kiinnostunut ympäristöstään. Tarkkaile onko hevonen kiinnostunut ruuasta. Jos hevonen on apaattinen ja ruoka ei kiinnosta, se ei ole kunnossa. Normaalisti hevonen juo päivässä noin 25-35 litraa (500 kg hevonen). Juomisen määrä riippuu lämpötilasta ja hevosen rasituksesta.

Lämpö

  • Aikuisilla 37,2-38,2
  • Pikkuvarsoilla 37,2-39,0

Lämpö kannattaa mitata nopealla digitaalimittarilla siten, että mittarin kärki osuu peräsuolen seinämään. (Eli mittaria pidetään hieman vinosti). Laita mittari myös tarpeeksi syvälle.Korkea lämpö kertoo tulehduksesta. Matala lämpö voi liittyä shokkitilaan.Lämpö nousee rasituksessa, joten mittaus tulee tehdä ennen rasitusta luotettavan tuloksen saamiseksi.

Sydämen syke ja rytmi

  • Aikuisilla 28-40 kertaa minuutissa
  • Vastasyntynyt varsa 100-128
  • Viikon ikäinen varsa 80-120
  • 3 kk ikäinen varsa 60-100

Mitataan alaleuan kaaren valtimosta tai kuuntelemalla sydäntä stetoskoopilla. Korkea syke liittyy yleensä kiputilaan. Normaali rytmi on tasainen.

Hengitystiheys

  • 12-20 kertaa minuutissa

Mitataan katsomalla hevosen kylkien liikettä. Normaali hengitys on rauhallista, ei pumppaavaa. Tihentynyt hengitys voi liittyä esim. kipuun, kuumeeseen tai hengitysvaikeuksiin.

Limakalvot ja kapillaarien täyttymisaika

Limakalvot ovat normaalisti vaaleanpunaiset ja hieman kosteat. Limakalvot tarkastetaan yleensä suusta. Painamalla ientä sormella hetken, pitäisi veren palautua 1-2 sekunnin kuluttua. Epänormaali veren palautuminen kertoo verenkierron häiriöstä esim. shokista.

Imusolmukkeet

Imusolmukkeet tunnustellaan yleensä leuan alta ja leukaperien takaa. Suurentuneita imusolmukkeita havaitaan yleensä hengitystietulehduksen yhteydessä.

Suolistoäänet ja suoliston toiminta

Suolistoääniä kuuluu normaalisti koko ajan. Ääniä kuunnellaan 2-3 kohdasta molemmilta puolilta nälkäkuoppien kohdalta. Voidaan kuunnella paljaalla korvalla, mutta stetoskoopilla parhaiten. Suoliston hiljaisuus tai pinkeät äänet ovat epänormaaleja. Tarkkaile onko hevonen ulostanut normaalin määrän ja onko uloste normaalin näköistä vai esim. ripulia. Normaalisti hevonen ulostaa noin 14 kertaa vuorokaudessa.

Digitaalipulssi

Digitaalipulssi tuntuu heikkona kaikissa jaloissa vuohisnivelen takaosassa, sekä jalan sisä- että ulkopuolella. Digitaalipulssi on sykkivä eli voimakkaampi esimerkiksi kaviokuumeessa (kaikki jalat), kaviopaiseessa tai kavioluun murtumassa (kipeässä jalassa).

Kiimakierto

  • Yleensä 21 vrk (17-24vrk)
  • Kiiman kesto 4 vrk (2-7vrk)

Tiineysaika

  • 11 kk 332-342 vrk