Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Tyrä varsalla

4/12/2018

Umbilical, scrotal,inguinal hernia in the foal

Tyrä tarkoittaa epänormaalia aukkoa vatsan seinämässä ja vatsaontelon sisällön pullistumista vatsan seinämän läpi. Aukko muodostuu alun perin heikkoon kohtaan ja sitä kutsutaan tyräportiksi. Tyrän sisällä on yleensä suolta ja vatsanpeitteiden rasvaa. Tyrä voi olla pehmeä ja suolet helposti palautettavissa sormin painelemalla takaisin vatsaonteloon. Tyrän kureutuminen tarkoittaa suolen juuttumista ja kiristymistä tyräporttiin niin tiukasti ettei suoli mahdu palautumaan ja suoli voi verenkierron häiriinnyttyä mennä kuolioon. Kureutunut tyrä vaatii nopeaa leikkausta.

Nivustyrä (kivespussin tyrä)

Nivustyrä voidaan nähdä orivarsalla jo syntymässä tai se voi kehittyä muutaman päivän aikana esimerkiksi ponnistelusta johtuen. Toisen kiveksen havaitaan olevan suurempi kuin toinen ja kivespussin sisällä tuntuu ohutsuolta, mutta on myös mahdollista, että virtsarakko, vatsapaita tai paksusuoli tyräytyy aukosta. Tämä tyrätyyppi liittyy suuriin nivusaukkoihin. Tyrä on yleensä toispuoleinen. Tavallisesti nivustyrä on epäsuora. Siinä suolia menee kivespussin sisään, mutta kivesten tuppikalvo (Tunica Vaginalis) on ehjä. Yleensä tällainen tyrä ei ole henkeä uhkaava ja tyrä on helposti palautettavissa ja on pehmeä.


Suora tyrä on kyseessä silloin, kun tuppikalvo tai vatsakalvo on revennyt nivusalueella ja suolia kulkeutuu nahan alle. Suora tyrä ei yleensä ole palautettavissa takaisin paikoilleen, suolta on tyrässä suuri määrä ja tämä tila on yleensä henkeä uhkaava ja vaatii leikkausta.

Nivustyrä voi tulla myös aikuiselle oriille esimerkiksi rasittavan liikunnan jälkeen. Hevosella on ähkyoireita ja ns. "suolet tippuvat muniin". Tila vaatii välitöntä leikkausta. Ähkyssä olevan oriin kivekset tulee tämän takia aina tunnustella.

Napatyrä

Napatyrä on tavallisin tyrämuoto ja se kehittyy aukkoon, jossa napanuora on ollut. Synnytyksen aikainen trauma tai napanuoran venyminen synnytyksen yhteydessä voi altistaa tyrän synnylle.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu alueen tunnusteluun käsin. Ultraäänitutkimuksella voidaan erottaa, onko kyseessä suolia, joita ei saada palautettua vatsaonteloon, vai paise tai napatulehdus. Tyrän kuroutumista voidaan epäillä, jos varsalle tulee ähky, tyrä on lämmin, turvonnut ja kivulias tunnusteltaessa sitä ei saada palautettua paikoilleen.

Erotusdiagnoosit

Paise, hematooma (ruhje), serooma (kudosnestetäyteinen ontelo), napatulehdus.

Muita tyriä

Arpityrä: tyrä voi muodostua leikkausarpeen esimerkiksi vatsaontelon leikkauksen yhteydessä (ähkyleikkaus). Leikkaushaavan tulehtuminen altistaa tyrälle.

Palleatyrä: trauma voi aikaansaada repeämän pallealihakseen ja suolia voi kulkeutua aukon kautta rintaonteloon.

Hoito

Yleensä hoito on konservatiivinen ja tyrä korjautuu itsestään muutaman viikon iässä. Varsan omistajan tehtävä on tarkkailla päivittäin tyrän kokoa, varsan vointia ja painella tyrää sisään säännöllisesti. Jos napatyrän portti on yli 5 cm kokoinen, on epätodennäköistä, että tyrä korjautuisi itsestään. Leikkausta suositellaan jos napatyrä on yli 7-10 cm kokoinen tai jos tyrä ei ole korjautunut 7-9 kuukauden ikään mennessä. Jos on epäily suolen kuroutumisesta, niin leikkaus pitää tehdä pikaisesti ja nivustyrässä tyräpuoli ruunataan leikkauksen yhteydessä. Toinen kives on mahdollista jättää, jos se on normaali. Jos varsa ei ole kivulias, on tyräleikkauksen kanssa on hyvä odottaa ainakin puolen vuoden ikään saakka, jolloin leikkauksessa ommeltavat kalvot ovat vahvistuneet ja nähdään, onko tyrä korjautunut sitä ennen jo itsestään.

Lähteet

  • Elfving K, suullinen tiedonanto, Tampereen Hevosklinikka 2018
  • Hirvinen L. Hernias. Teoksessa Lavoie J.P. 5 minute Veterinary Consult Equine, Wiley-Blackwell 2nd edition, 2009
  • McAuliffe SB, Slovis NM. Color Atlas of Diseases and Disordes of the foal, Saunders Elsevier 2008