Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Vanhan hevosen hoito

29/06/2017

Care of the geriatric horse

Ikääntymisen merkkejä alkaa hevosessa näkyä 16-18 ikävuoden paikkeilla. Iän myötä lihasmassa vähenee, hevoselle voi tulla notkoselkä, silmien yläpuolella olevat kuopat syvenevät, karva voi huonontua ja harmaantua, alahuuli voi roikkua ja liikkuminen on jäykempää kuin aikaisemmin. Vanhan hevosen hoidossa on muutamia huomioitavia asioita, joita esitellään seuraavassa. Vanha hevonen tulee madottaa tai ottaa ulostenäytteet ja rokottaa normaaliin tapaan.

Hampaat

Hevosen hampaat puhkeavat läpi elämän ja toisaalta kuluvat hevosen syödessä. Purupinnalla olevat kiilleharjanteet ovat tärkeät tehokkaan pureskelun kannalta ja ne myös estävät ettei hammas kulu liiallisesti. Infundibulumit ovat kiilteen muodostamat kuppimaiset rakenteet, joiden sisustaa täyttää sementti. Hampaan juuren puoleisessa päässä infundibulmia ei enää ole ja lopulta hampaan kuluminen on nopeampaa. Hampaan purupinta voi vanhalla hevosella olla sileä ja kuppimainen entisen rosoisen sijaan. Hampaan juurenpuoleinen pää on myös kapeampi ja iän myötä hevosen hampaat kapenevat ja normaalisti tiiviiseen poskihammasrivistöön alkaa tulla välejä, diasteemoja. Väleihin menee ruokaa, joka aiheuttaa kipua, tulehdusta ja pahaa hajua hengitykseen. Hampaan kiinnityskudoksen tulehdus (parodontiitti) ja hampaan reservikruunun lyheneminen aiheuttaa sen, että hammas ei ole enää tiukasti paikoillaan ja voi alkaa heilua. Tämä aiheuttaa kipua ja heiluva hammas pitää poistaa. Hampaat voivat oikeasti kulua loppuun. Osalla hevosista tämä voi tapahtua jonkun hampaan osalta jo 20-vuotiaana, toisilla hevosilla vasta 30-vuotiaana. Kun yksi hammas on kovin matala, voi vastahammas edelleen kasvaa korkeaksi ja kehittyä aaltopurentaa. Vanhan hevosen hampaat tulisikin hoitaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Suun huuhtelu päivittäin haalealla vedellä voi auttaa suun puhtaana pitämisessä, jos hevosella on diasteemoja. Hampaat voivat olla arat kylmälle vedelle. Talvella kannattaakin huolehtia, että tarjolla oleva vesi ei ole jääkylmää. Hevonen juo mieluiten 7-24 asteista vettä. Liian kylmä vesi voi vähentää juomista ja altistaa ummetukselle.

Ruokinta

Jos hampaat ovat huonot, voi hevonen alkaa laihtua. Iän myötä ravinnon imeytyminen voi olla myös huonompaa. Laihtumista estetään hammashoidon lisäksi hyvälaatuisella ja lehtevällä heinällä. Hyvässä heinässä on lehteä ja kortta yhtä paljon ja heinä on vaaleanvihreää. Vanha hevonen ei mielellään syö kortista heinää ja kortinen heinä on myös ravintoköyhempää. Säilöheinä voi olla maittavampaa hevoselle. Kauraa hevonen ei välttämättä saa purtua rikki. Väkirehuna voidaan antaa pellettityyppisiä seniorirehuja kuten: Racing Senior, Racing Selected tai Krafft Groov Sensitive. Myös Racing Greenlinen tai Krafft Lusern pellets tyylistä sinimailaspellettiä kannattaa antaa. Rypsiöljyllä saadaan lisää energiaa. Öljyä voi antaa vanhalle laihtuvalle hevoselle 1-2 dl päivässä, kun hevonen totutetaan siihen varovasti. Pellavaöljyssä taas on hyviä rasvahappoja, jotka parantavat karvan kiiltoa. Pellavaöljyä voi antaa esimerkiksi 0,3-0,5 dl päivässä. Öljyä ei suositella, jos hevosella on ongelmia maksassa. Herkästi laihtuvalla hevosella heinää saa olla aina vapaasti tarjolla. Jos tiedetään, että hevosella on etujaloissa pahaa nivelrikkoa, voi olla parempi nostaa heinät hieman maasta ylös telineeseen, jotta painoa ei tule niin paljoa etujalkojen päälle. Jos hevosella on niskassa nivelkipuja, voi heinien nyhtäminen tiukasta verkosta aiheuttaa kipua. A, C ja E-vitamiinit, sinkki, seleeni ja magnesium ovat tärkeitä vanhalle hevoselle. Tarkista, että antamasi täysrehu tai kivennäis- ja vitamiinivalmiste sisältää näitä aineita.

Cushingin tauti (PPID)

Cushingin taudin oireita ovat runsas juominen ja virtsaaminen, hikoileminen levossa, hevonen ei tiputa talvikarvaa kesällä, lihasmassa häviää, voi tulla myös kaviokuume ja hevonen ei ole enää niin pirteä kuin aikaisemmin. Sairaus on tavallisempi noin 20 vuoden iässä. Sairaus voidaan diagnosoida verikokeella ja siihen on lääkitys. Lue lisää Cushingin taudista erillisestä ohjeesta.

Nivelsairaudet

Iän myötä hevoselle on voinut tulla nivelrikkoa ja nivelet voivat olla jäykät. Pieni päivittäinen säännöllinen liikunta ja iso tarha ovat hyväksi. Nivelvaivoihin on olemassa ravintolisiä ja myös pistoksina annettavia valmisteita, joista voi olla apua (Natriumhyaluronidaatti, kondroitiinisulfaatti, glykosaminoglykaanit, omega rasvahapot). Ylipaino ei ole hyväksi nivelvaivoissa, joten tärkeää olisi pysytellä normaalipainossa. Hyviä omegarasvahappoja saa pellavaöljystä tai kalaöljystä.

Sydänsairaudet

Aorttaläpän vuotaminen on tavallisin sivuääni vanhan hevosen sydämessä. Ääni kuuluu sydämen lepovaiheessa eli diastolessa. Yleensä sivuäänestä ei ole merkittävää haittaa ja se ei vaikuta hevosen jaksamiseen. Hevosen sydäntä voidaan kuuntelun lisäksi tutkia ultraäänellä ja sydänfilmillä.

Hengitystiesairaudet

Krooninen pöly-yliherkkyys (puhkuri, RAO) voi pahentua iän myötä. Aikaisemmat hoitotoimenpiteet eivät enää tahdo riittää. Lue lisää puhkurista erillisestä ohjeesta.

Silmäsairaudet

Kaihilla tarkoitetaan linssin samentumaa. Kaihi voi olla synnynnäinen, mutta tämä on hevosella harvinaista. Kaihi voi tulla silmävamman tai uveiitin eli silmän sisäisen tulehduksen seurauksena tai iän myötä (seniili katarakta). Kaihi tulee yleensä vasta yli 20-vuoden iässä. Yleensä se ei haittaa näköä merkittävästi, eikä vaadi hoitoa. Kaihiin ei liity kipua, silmän siristämistä eikä sarveiskalvon eli silmän pinnan sameutta. Jos näitä oireita ilmenee, on kyse jostain muusta silmäsairaudesta. Iän myötä hevoselle voi tulla myös verkkokalvon ja näköhermon vauriota ja lasiaisen rappeutumista, mutta yleensä hevoset pärjäävät näön puolesta vanhana hyvin.

Lähteitä

Marr C.M. Cardiopulmonary disease in the geriatric horse, BEVA congress 2009.

Chandler K. Ocular disorders in the geriatric horse, BEVA congress 2009.

Du Toit N. Dental disease and management in the geriatric equid, BEVA congress 2009.

Jarvis N. Optimal Nutrition of the geriatric horse, BEVA congress 2009.