Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Korvalehden laikut

1/07/2017

Aural plaques, pinnal acanthosis

Korvalehden plakit on aika tavallisia yli 2-vuotiailla hevosilla. Ne aiheuttaa papilloomavirus. Yleensä oireet alkavat kesäaikaan ja epäillään, että kärpäset levittäisivät virusta. Korvien lisäksi laikkuja voidaan erittäin harvoin tavata myös nivusalueella ja sisäreisissä. Monesti luullaan, että korvissa on sieni, mutta tosiasiassa kyseessä on virus, johon ei ole olemassa hyvää hoitokeinoa.

Oireet

Joko molemmissa tai vain toisen korvalehden sisäpinnalla on vaaleita 1-10 mm kokoisia vaaleita, vaaleanpunertavia tai harmahtavia laikkuja. Niitä voi olla erikokoisia, mutta yleensä ne ovat aika pyöreitä ja ne hilseilevät. Edenneissä tapaukissa laikut ovat sulautuneet yhtenäiseksi paksuuntuneeksi ja hilseileväksi alueeksi. Laikut voivat pysyä vuosia samanlaisina tai välillä mennä pahemmaksi tai paremmaksi. Yleensä laikut eivät vaivaa hevosta, mutta jotkut saattavat aristella korviaan.

Diagnoosi

Perustuu tyypilliseen plakkien ulkonäköön. Koepalaa ei yleensä tarvita.

Hoito

Toisin kuin naamassa olevat hevosen papilloomaviruksen aiheuttaman syylät, jotka häviävät itsestään, korvalehden plakit harvoin häviävät. Plakit ovat hyvälaatuisia, mutta koska ne pysyvät pitkään, tulee tunne että niitä pitäisi jotenkin hoitaa. Kuitenkaan tehokasta hoitoa ei ole ja hoitoyritykset aiheuttavat kipua ja hevonen alkaa hoidon takia aristella korviaan. Hoitona on kokeiltu autogeenista rokotetta, A-vitamiinijohdannaisvoiteita, syylävoiteita, laseria, kortisonia ja imikimodia. Imikimodia tulisi käyttää vain vakaviin tapauksiin, koska aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion ja kipua. Kesäaikaan hyönteiset saattavat aiheuttaa tulehduksen korvalehtiin. Sen estämiseksi kannattaa käyttää korvahuppuja. Jos korvalehti kuitenkin pääsee tulehtumaan, se puhdistetaan laimennetulla jodiliuoksella.

Lähteet

Knottenbelt DC. Pascoe's Principles & Practice of Equine Dermatology, Saunders-Elsevier 2009