Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Sieni-infektio, dermatofytoosi

01/01/2016

Dermatofytoosi, ringworm

Dermatofytoosi on ihon pinnallinen sieni-infektio. Infektio on tavallisin nuorilla hevosilla. Infektiot ovat yleisempiä syksyllä ja talvella, mikä johtuu mahdollisesti siitä, että hevoset oleilevat enemmän sisällä. Haavat, kosteus, ihon hankautuminen ja huono yleiskunto altistavat infektiolle. Dermatofytoosi on zoonoosi eli se voi tarttua ihmiseen.


Tavallisimmat sieni-infektion aiheuttajat hevosella

Trichophyton equinum: ei fluoresoi. Välittyy hevosesta toiseen. Sienen on kuvattu aiheuttavan nopeasi eteneviä talliepidemioita. Tavallisin sieni-infektion aiheuttaja hevosella.

Trichophyton verrucosum: naudan pälvisilsan aiheuttaja. Syylämäiset leesiot.

Trichophyton mentagropythes: satunnaisesti hevosessa. Ei fluoresoi. Infektio tarttuu hevoseen marsusta, jyrsijöistä, koirasta tai kissasta.

Microsporum gypseum: satunnaisesti hevosessa. Ei fluoresoi. Viihtyy maaperässä. Infektio saadaan maasta. Aiheuttaa erittäin infektoituneita leesioita.

Microsporum canis: tavataan satunnaisesti hevosella. Jotkut kannat fluoresoivat. Infektio siirtyy hevoseen tavallisesti koirasta tai kissasta, mutta voi tarttua myös hevosesta toiseen.

Microsporum equinum

Tartunta

Dermatofytoosi tarttuu suorassa kontaktissa tai loimien, hoitovälineiden tai kuljetuskopin välityksellä. Inkubaatioaika on 1-6 viikkoa, mutta suotuisissa olosuhteissa vain jopa neljä päivää. Sienen itiöt voivat säilyä ympäristössä useita vuosia.

Oireet

Dermatofytoosi ilmenee yleensä useina pyöreinä karvattomina harmaina alueina, hilseilynä ja rupina. Varhaisessa vaiheessa infektio voi muistuttaa urtikariaa; karvat voivat olla koholla ja pinnasta tulla eritettä. Varhaisessa vaiheessa voi ilmetä kutinaa, mutta yleensä alueet eivät kutise. Leesioita on tavallisimmin valjaiden, satulavyön tai päässä suitsien kohdalla. Infektoituneet kohdat alkavat yleensä parantua keskeltä ulospäin. Trichophyton-lajin sienet ovat yleensä klassisen rengasmaisia, mutta lajia ei yleensä pysty päättelemään kliinisten oireiden perusteella. Hevonen voi kantaa tartuntaa ilman mitään oireita kunnes hevosen immuniteetin laskiessa sairaus pääsee puhkeamaan. Tallilla saattaa olla myös oma sienikanta, jolle omat hevoset ovat immuuneja, mutta tulokkaat sairastuvat.

Diagnoosi

Tyypilliset oireet. Karvojen nyppiminen tuoreiden leesioiden rajalta. Näytteet tutkitaan mikroskoopilla 10 % kaliumhydroksidin avulla. Sieniviljelyä lajin selvittämiseksi suositellaan etenkin jos infektiota on useissa hevosissa tai infektiot ovat toistuvia tai kroonisia. Sieniviljely tehdään Sabouraund agarille 25 asteessa. Tuloksen valmistuminen kestää kolme viikkoa.

Erotusdiagnoosit

Dermatofiloosi, pemfigus foliaceus, bakterielli follikuliitti, okkultti (litteä) sarkoidi.

Hoito

Dermatofytoosi on yleensä itsestään rajoittuva ja useat hevoset parantuvat itsestään 4-12 viikon aikana. Tästä huolimatta hoitoa suositellaan sairauden leviämisen ehkäisemiseksi ja oireiden lievittämiseksi. Kaikki toistensa kanssa kontaktissa olleet hevoset lääkitään.

Enilkonatsolilla pestään hevonen ensimmäisen kerran kokonaan. Sen jälkeen vaurioituneet kohdat pestään vielä kolme kertaa 3-4 päivän välein. Pesuaineen annetaan vaikuttaa 10 minuuttia. Enilkonatsoli vaikuttaa home- ja hiivasienten soluseinämän rakenneosan, ergosterolin, synteesiin. Tästä seuraa solukalvorakenteen särkyminen ja sienen tuhoutuminen.

Muita hoitovaihtoehtoja

Sairastuneet hevoset pestään kokonaan pesubetadinella (jodattu povidoni), klooriheksidiinilla,, 2 %:lla mikonatsolishampoolla, amfotensidillä (Teepol) tai heksetidiinillä (Hexocililla). Pesu tehdään päivittäin 5-7 päivän ajan ja tämän jälkeen 1-2 kertaa viikossa vielä kaksi viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

Systeemisiä lääkkeitä (Griseofulviini) ei suositella käytettäviksi kyseenalaisen tehon ja lääkkeiden kalleuden takia. Lääke on teratogeeninen, joten sitä ei saa käyttää tiineillä tammoilla ja raskaana olevat eivät saa käsitellä sitä.

Hoitovälineet, valjaat, ja talli desinfioidaan mekaanisen puhdistuksen ja pesun jälkeen Virkon S-valmisteella (sis. kaliumperoksidisulfaatti, sulfamiinihappo, tensidi, natriumkloridi, natriumheksametafosfaatti, omenahappo ja indikaattoriväri). Loimien ja satulahuopien pesu 60 asteessa tappaa sienet. Sienen itiöt elävät hilseessä, karvoissa, kuivikkeissa ja pölyssä jopa vuosia, minkä takia ympäristö puhdistaminen on tärkeää uusien tartuntojen ehkäisemiseksi.

Terveet eläimet kannattaa eristää sairaista. Sairaita eläimiä käsitellään vasta viimeisenä. Kädet pestään saippualla hevosten käsittelyn jälkeen. Hoidetut eläimet saavat olla kontaktissa muihin hevosiin aikaisintaan 14 vuorokautta pesujen päättymisen jälkeen.