Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Syylät

28/10/2016

Viral papillomatosis, warts

Viruksen aiheuttama syylämäinen ihosairaus, jonka aiheuttaa hevosen oma papilloomavirus. Yleensä syyliä tavataan nuorilla hevosilla 6 kk-4 v ikäisillä. Mutta myös muut hevoset, joiden vastustuskyvyssä on puutteita voivat sairastua kuten vanhat hevoset, joilla on Cushingin tauti (PPID). Inkubaatioaika on noin 60-70 päivää. Se voi tarttua hevosesta toiseen laitumella suorassa kontaktissa tai ruohon välityksellä ("grass warts").

Oireet

Yleensä useita vaaleanpunaisia tai harmaita syylämäisiä muutoksia pääasiassa turvassa, huulissa tai naamassa. Myös jaloissa tai lähellä sukuelimiä voi olla syyliä. Syylämuodostumat voivat liittyä yhteen ja alkaa vuotaa verta pienestäkin traumasta.

Tavallisimmin havaitaan 1-vuotilailla niiden ollessa laitumella.

Diagnoosi

Tyypilliset oireet pään alueella

Erotusdiagnoosit

Syylämäinen sarkoidi, levyepiteelikarsinooma

Hoito

Yleensä syylät eivät vaadi hoitoa ja paranevat itsestään 2-4 kuukauden aikana. Joskus hevosen omista syylistä on tehty rokotteita, mutta se ei ole mahdollista Suomessa. Jos alue tulehtuu, kannattaa alue puhdistaa desinfioitintiaineella. Vanhemmilla hevosilla jos syylät eivät lähde itsestään voi kokeilla paikallisia ihmisten syylävalmisteita: SyylEnd, hopeanitraatti (lapis), salisyylihappo, teepuuöljy, tuijauute ja ostervinokaskapselit.