Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Eosinofiilinen granulooma

01/01/2016

Nodulaarinen nekrobioosi, eosinphilic granuloma, nodular necrobiosis, eosinophilic dermatitis with collagen necrosis

Tavallisin nodulaarinen (kyhmymäinen) ihomuutos hevosella, joka ei kuitenkaan ole kasvain. Hyönteisten puremat voivat olla vaivan taustalla, koska patteja tulee usein kesäaikaan tai myöhään syksyllä.

Oireet

Iholla havaitaan yksi tai useampi kiinteä, kivuton, tarkkarajainen ihonalainen kyhmy. Yleensä kyhmy on 5-20 mm kokoinen. Tavallisimmin niitä havaitaan satulan alueella. Kyhmy voi olla myös kaulalla, ryntäissä ja lautasilla. Joissain tapauksissa se voi olla jopa 3-5 cm kokoinen. Ne eivät yleensä kutise ja niiden päällä on yleensä ehjä karvapeite. Aksillaarinen nodulaarinen nekroosi on samantapainen muutos, mutta se sijaitsee kainalon alueella. Se saattaa olla yhteydessä satulavyön aiheuttamaan traumaan ja sillä on immunologinen tausta (mm.hyönteiset). Tätä on tavattu kuitenkin myös viilihevosilla, joilla ei koskaan ole ollut valjaita.

Diagnoosi

Voidaan yleensä diagnosoida tyypillisen ulkonäön perusteella. Tarvittaessa voidaan ottaa koepala.

Erotusdiagnoosit

Aksillaarinen (kainalon alueen) nodulaarinen nekroosi, epidermoidi/dermoidi kysta, hyönteisenpurema, hypodermiaasi (nautakiiliäisen aiheuttama ihomuutos), kutaaninen lymfosarkooma, nodulaarinen sarkoidi, amyloidoosi.

Hoito

Kyhmyt ovat hyvänlaatuisia eivätkä yleensä vaadi hoitoa. Ne häviävät yleensä itsestään 3-12 kuukauden sisällä, mutta jotkut voivat jäädä pysyväksi. Jos patteja on paljon, voidaan käyttää systeemistä kortisonilääkitystä. Pattien sisään voidaan laittaa kortisonia myös injektiolla. Vanhat ja isot kyhmyt voivat olla mineralisoituneita ja ne eivät enää vastaa kortisonihoitoon. Kirurgisesti poistaminen on myös mahdollista, mutta koska vaiva on lähinnä kosmeettinen, se ei yleensä ole tarpeen. Poistaminen satulan kohdalta on myös ongelmallista leikkaushaavan paranemisen kannalta. Tärkeää on satulahuovan puhtaus ja pehmeä satulahuopa; aito huopa, jotta patteihin ei tulisi painetta ja iho ei mene rikki. Lisäksi tulee tarkistaa, että satula on sopiva ja kesällä kannattaa huolehtia hyönteisten häädöstä esimerkiksi hyönteisloimen ja hyönteismyrkkyjen avulla. Iho pidetään puhtaana ja pestään tarvittaessa shampoolla.

Lähteitä

  • Knottenbelt DC.Pascoe's principles and practice of equine dermatology. Lontoo : Saunders-Elsevier, 2009.
  • Scott DW, Miller WH Jr. Equine Dermatology, Saunders 2003