Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Varsan terveydenhoito

12/05/2020

1 pv Riimu

Varsa kannattaa totuttaa riimuun heti. Samoin varsa kannattaa taluttaa tarhaan ja takaisin alusta alkaen. Tämä helpottaa myöhempää käsittelyä huomattavasti. Riimu kannattaa ottaa tarhassa pois, jotta varsa ei tartu siitä kiinni.

2 vk Jalka-asennot

Tarkista varsan jalka-asennot ja kutsu tarvittaessa kengittäjä

3 vk Kavionhoito

Varsa tulee opettaa kavioiden nosteluun ja koputteluun jo varhaisessa vaiheessa. 3 viikon iässä kaviot tarkastetaan ja tarvittaessa raspataan ensimmäisen kerran, sen jälkeen 4 viikon välein. Käsittely helpottaa myöhemmin huomattavasti kengittäjän työtä. Aikuinen hevonen kengitetään tai vuollaan 6-8 viikon välein.

1 kk Varsomisilmoitus

Viimeistään nyt lähetetään varsomisilmoitus oman alueen Hevosjalostusliittoon.

2 kk Madotukset

Varsa voidaan madottaa ensimmäisen kerran 2 kk iässä. Hyvä ensimmäinen matolääke on esimerkiksi Stongid P tai Axilur. Tämän jälkeen madotus 2 kk välein puolen vuoden ikään asti. Tästä eteenpäin varsa madotetaan 3-4 kertaa vuodessa tai mieluiten ulostenäytteiden perusteella. Sisäloiset ovat merkittävä riskitekijä ähkylle ja laihtumiselle. Varsoilla suolinkaiset ovat erittäin tavallisia ja ne voivat tukkia suolen.

4 kk Tunnistus

Tunnistaminen tehdään yleensä noin 4-6 kuukauden iässä. Varsan väri ja merkit kirjataan ylös. Varsasta otetaan veri- tai jouhinäyte ja laitetaan mikrosiru. Syntymätodistus otetaan mukaan. Tämä on paperi, jonka oriin omistaja antaa kun varsamaksu on maksettu.

5 kk Rokotukset

Varsa voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 5 kk iässä. Tehosterokote annetaan 6 kk iässä. Kolmas rokotus annetaan 6 kk kuluttua, jonka jälkeen perusrokotukset ovat kunnossa. Kaikilla hevosilla tulisi olla ainakin jäykkäkouristusrokotus (tetanus) voimassa. Hevonen voi saada tartunnan astuessaan naulaan tai saadessaan haavan, johon menee multaa yms. Jäykkäkouristuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota on maaperässä ja hevosen ulosteessa. Ratsastus- ja ravikilpailuissa influenssarokotus on pakollinen. Perusrokotusten jälkeen influenssarokotus annetaan vuoden ja jäykkäkouristusrokotus kahden vuoden välein.

8-10 kk Vieroitus

Varsat vieroitetaan usein 5-6 kk iässä, mutta varsalle olisi parempi vieroittaa myöhemmin kuten 8-10 kk iässä. Vieroitus on vähemmän stressaavaa kun se tehdään asteittain. Varhainen vieroitus voi lisätä varsan riskiä käytöshäiriöille (imppaaminen, puun pureminen) ja voi vaikuttaa haitallisesti hevosen suoliston bakteerikantaan. 

1,5 v Hampaat

Varsan hammashoito aloitetaan noin 1,5 v iässä. Hampaat tulisi tarkistaa ja hoitaa ainakin kerran vuodessa.