Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Ontuma

Äkillinen ontuma


Tavallisin äkillisen voimakkaan ontuman syy on kaviopaise. Kaviopaise voi tulla jos kaviossa on pieni pore, josta bakteereita pääsee kavion sisään. Myös kengityksessä tullut naulan painama tai naulaan astuminen voi aiheuttaa kaviopaiseen. Kaviopaisetta voi ehkäistä säännöllisellä ja hyvällä kaviohoidolla, jotta kaviot eivät pääse lohkeamaan. Kavion kantojen tulee olla säteen tyven kanssa samalla tasolla. Tällöin säde pysyy vahvana eikä pääse kutistumaan kantojen väliin. Kun säde on iso ja terve, kaviomekanismi toimii hyvin ja kavio pysyy terveempänä, kun verenkierto toimii.

Ensiapuna ota kenkä pois, tarkista kavion pohja ja laita kavioon betadinehaude. Kutsu kengittäjä tai eläinlääkäri etsimään mahdollista paisetta kaviopihtien ja vuolupuukon avulla. Kaviopaise tulisi avata pohjasta ja laittaa haude, jota pidetään noin viikko ja vaihdetaan päivittäin. Sen jälkeen tehdään kengitys pohjallisen ja tervatappuran kanssa. Pääsääntöisesti kaviopaiseen hoidossa ei käytetä antibioottia.

Jos paise on ollut jo pidempään, se voi joskus puhjeta ruununrajasta, mutta paise pitäisi silti aina avata kavion pohjasta. Paiseiden varalta jäykkäkouristusrokotus tulisi olla aina voimassa. Muita äkillisen ontuman syitä voivat olla jännevamma  tai hankosidevamma tai murtuma.