Melanooma

1/01/2016

Kimosyöpä, melanoma in horses

Melanooma on hevosen toiseksi tai kolmanneksi yleisin kasvain sarkoidin jälkeen. Vähintään 80 %:lla kimoista hevosista on yksi tai useampi melanooma 12 vuoden ikään mennessä. Jossakin suvuissa melanoomaa on enemmän. Melanooma saa alkunsa ihon väriainetta (melaniinia) tuottavista soluista. Yli 95 % melanoomista on diagnoosihetkellä hyvänlaatuisia, mutta ajan myötä noin 30 % tapauksista voi kehittyä pahanlaatuisiksi ja tehdä etäispesäkkeitä, mutta tähän voi kulua jopa 20 vuotta. Melanooma voi tulla myös muille kuin kimoille hevoselle. Tavallisesti melanooma on peräaukon lähellä, hännän alapuolella, vulvassa, esinahassa tai sylkirauhasen alueella. Joskus voi olla myös silmäluomissa ja huulissa. Harvinaisemmin tavataan muualla kuten ilmapusseissa, utareessa, sisäelimissä, kaulan lihaksissa tai jaloissa.

Melanosytooma

Voimakkaasti pigmentoitunut noin 0,5-3 cm kokoinen kyhmy, jota tavataan nuoremmilla hevosilla (0-8-vuotiailla). Tätä muotoa on tavallisemmin jaloissa, kaulalla, päässä ja rungon alueella. Yleensä tätä muotoa ei tavata hännän alla, huulissa, luomissa tai esinahan alueella. Yleensä kyhmy on koholla, haavautunut.

Melanosytoosi

Tavallisin muoto, jota tavataan vanhemmilla kimohevosilla yleensä perineaalialueella. Koko vaihtelee muutamasta millimetristä 20 cm:iin. Pinnan rikkoutuminen on tavallista ja silloin kyhmyssä voi olla mustaa tervamaista materiaalia. Usein jopa satoja pieniä kyhmyjä voi liittyä yhteen jonoksi. Jos melanooma on kovin iso, se voi haitata esimerkiksi silmässä näköä, henkitorvessa hengitystä, sydämessä se voi aiheuttaa rytmihäiriöitä, hermoissa voi aiheuttaa kukkopattioireita ja ilmapusseissa se voi aiheuttaa Hornerin syndrooman.

Maligni melanooma, melanosarkooma

Kasvain kasvaa nopeasti, haavautuu ja pinta voi olla harmaa tai vaaleanpuna-harmaa.

Diagnoosi

Diagnoosi on yleensä selvä kasvaimen ulkonäön ja tyypillisen paikan perusteella ja koepalaa ei yleensä tarvita.

Hoito

Jos kasvaimet ovat esimerkiksi ryppäässä hännän alla, niitä voi olla mahdoton poistaa. Nuoremmalla hevosella kasvain kannattaa poistaa, koska ajan myötä se voi kasvaa ja kehittyä pahanlaatuiseksi ja isomman kasvaimen poistaminen on vaikeampaa. Myös äkillisesti ilmaantunut ja nopeasti kasvanut melanooma kannattaa poistaa. Jossain tutkimuksessa 3 kuukauden simetidiinikuurin on havaittu hillitsevän melanoomia.

Lähteitä

  • Knottenbelt D.C. Pascoe's principles and practice of equine dermatology, Saunders-Elsevier 2009
  • Scott D.W., Miller W.H. Equine Dermatology, Saunders, 2003