Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Varsan epifysiitti, kasvulevyn tulehdus

1/9/2015


Luun pituuskasvu tapahtuu luun varren ja pään välisessä rustoisessa kasvulevyssä eli epifyysilevyssä kun rusto korvautuu luukudoksella. Kasvulevy näkyy röntgenkuvassa rakona luussa. Tavallisimmin oireita ilmenee nopeasti kasvavilla varsoilla 3-12 kuukauden iässä, mutta oireita voi tulla vasta 2-vuotiaanakin. Tavallisimmat paikat ovat värttinäluun distaalinen pää eli etupolvi, distaalinen sääriluu eli vuohisen alue ja distaalinen koipiluu. Tarkkaa syytä sairaudelle ei tunneta. Siihen vaikuttaa useampi osatekijä. Epifysiitti voi altistaa osteokondroosille (irtopalat).

Jos oireita ilmenee joka jalassa, on syy silloin todennäköisesti ruokinnallinen, Jos oireita on vain yhdessä jalassa, voi syynä olla trauma. Varsan ontuessa yhtä jalkaa, se voi kehittää epifysiitin viereiseen jalkaan johtuen epänormaalista painon jakautumisesta jalalle. Kaularangan nikamien epifyiitti ja osteokondroosi voi altistaa wobbler sydroomalle, jossa epämuodostunut kaulanikama painaa selkäydintä ja aiheuttaa neurologisia oireita.

Oireet ja diagnoosi

Havaitaan turvotusta edellä mainituilla alueilla. Tunnusteltaessa voidaan havaita lämpöä ja kipua. Diagnoosi voidaan tehdä näiden oireiden perusteella, mutta myös röntgenkuvaus voidaan tehdä. Kuvassa voidaan havaita kasvulevyn tiivistymistä ja mahdollisesti uudisluumuodostusta. Varsa voi liikkua jäykästi tai olla haluton liikkumaan. Varsoilla voi samanaikaisesti olla jalka-asennon muutoksia.

Hoito

  • Ruokinnan määrän vähentäminen ja rajoitetaan proteiinin saantia. Väkirehut jätetään pois.
  • Jos varsa vielä imee, aloitetaan varsan vierottaminen emästä.
  • Tulehduskipulääkitys. Tarvittaessa voidaan antaa 2-4 viikon kuuri pienellä annoksella
  • Rajoitettu liikunta pienessä tarhassa
  • Jalka-asentojen huolellinen tarkkailu ja niihin puuttuminen kaviohoidolla tai sairaskengällä

Lähteet

  • Stashak T.S. Adam's Lameness in Horsess, Lippincott Williams & Wilkins 2002
  • McAuliffe S.B ja Slovis N.M. Color atlas of Diseases and Disordes of the Foal Saunders Elsevier 2008