Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Kuusokeus, toistuva uveiitti

01/01/2016

Equine recurrent uveitis (ERU), kuusokeus, moon blindness, periodinen oftalmia, iridosykliitti

Hevosen silmä tulisi tutkia eläinlääkärin toimesta vuorokauden sisällä jos

  • Hevonen siristää silmää eli ei pidä silmää normaalisti auki. Silmän siristys tarkastetaan seisomalla suoraan hevosen edessä ja vertaamalla ovatko hevosen silmäripset samalla tasolla molemmissa silmissä.
  • Silmän pinta on muuttunut sameaksi

Ensiapuna ota hevonen talliin hämärään valaistukseen ja pyyhki mahdollinen rähmä vedellä ja puhtailla taitoksilla ja ota yhteys eläinlääkäriin.


Toistuva immuunivälitteinen uveiitti on tavallisin hevosen sokeutumiseen johtava syy. Uveiitti tarkoittaa silmän keskikalvon tulehdusta eli tulehdustila on silmän sisäisissä rakenteissa. Välillä on oireettomia kausia ja välillä tauti puhkeaa uudelleen. Syytä tälle sairaudelle ei tiedetä, mutta epäillään taustalla olevan bakteerien (Leptospira, Brucella abortus, Streptococcus equi, Streptococcus zooepidemicus, Borrelia, Salmonella, Rodococcus equi, Eschericia coli), virusten (influenssa, herpes, virusarteriitti), loisten (onchocerca, toksoplasma, pienet sukkulamadot) trauman tai mikä tahansa sairaus joka vaikuttaa hevosen immunologiaan. Kaiken ikäiset hevoset voivat sairastua. Appaloosalla on kahdeksankertainen riski sairastua muihin rotuihin verrattuna.

Oireet

Siristys, vetistys ja pieni pupilli (mustuainen). Silmä on erittäin kipeä ja valonarka. Sidekalvot punoittavat ja silmävuoto on kirkasta. Silmän pinta voi muuttua myös sameaksi, mikä johtuu sarveiskalvon turvotuksesta. Sarveiskalvolle voi ilmestyä myös verisuonitusta. Lisäksi voi ilmetä etukammionesteessä samentumista tai verta (hyfeema), sarveiskalvolla pistemäisiä samentumia, silmän sisällä fibriiniä. Pieni pupilli voi johtaa kiinnikkeiden muodostumiseen silmän sisällä. Silmänpaine on alentunut. Jos hevosella on krooninen eli pitkällinen uveiitti, voi silmän koko pienentyä, iiris (värikalvo) muuttua normaalia tummemmaksi ja iiriksen granulat surkastua. Lopulta silmään voi kehittyä kaihi (silmän linssi samentuu) ja silmä voi sokeutua.

Joillakin hevosilla, etenkin appaloosan sukuisilla uveiitti voi olla hiljaisessa muodossa jolloin silmä ei vaikuta kipeältä, mutta uveiittin etenee tästä huolimatta.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu hevosen oireisiin. Toistuvat uveiitit ilman selvää syytä. Silmä värjätään, jotta voidaan sulkea pois sarveiskalvohaavan mahdollisuus.

Erotusdiagnoosit

Sarveiskalvon tulehdus, sidekalvon tulehdus, traumaattinen uveiitti, septinen (yleissairauden aiheuttama) uveiitti

Hoito

Hoidon tavoitteena on vähentää tulehdusta ja kipua. Lääkkeinä käytetään kortisonivalmisteita paikallisesti. Ennen kortisonia sisältävän valmisteen aloittamista, silmä tulee värjätä. Pupillia laajentavia aineita (atropiini) käytetään kunnes pupilli on laajentunut sekä tulehduskipulääkettä 4-7 päivän ajan. Tulehtunut silmä on altis vaurioille ja jos silmä hoidon aikana menee äkillisesti huonommaksi esimerkiksi hevonen alkaa uudelleen siristää silmää, tulee välittömästi ottaa yhteys eläinlääkäriin. Omistaja tarkkailee itse silmää päivittäin pimeässä tilassa taskulampun avulla. Omistajan on hyvä oppia tunnistamaan alkava uveiitti nopeasti, jotta lääkitys saadaan nopeasti aloitettua. Hevosta pidetään hämärässä tilassa ja silmä suojataan ulkona tuulelta ja valolta silmähupun avulla, jossa on UV-suoja, eikä hevosta laiteta ulos kirkkaalla ilmalla. Tapauksesta riippuen hevosta ei laiteta edes ulos. Lääkitys on pitkällinen useita viikkoja tai kuukausia. Yleensä ainakin 4-5 viikkoa, mutta lääkityksen pituus on tapauskohtaista.

Ennuste

Jos sairausjaksoja tulee usein tai hevonen ei vastaa enää lääkehoitoon, on silloin todennäköisesti paras tehdä silmän poisto.