Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Korvafisteli

 01/01/2016

Dentigerous cyst, aural fistulae, ear teeth

Kyseessä on aika harvinainen synnynnäinen epiteelin peittämä kysta, jonka sisällä on sikiöaikaista hammaskudosta. Tavallisimmin kysta on ohimoluun vieressä korva tyvessä, mutta voi olla muuallakin pään alueella. Kystan sisällä on limaista eritettä ja usein siitä on aukko eli fisteli ulos ihon pinnalle. Yleensä kysta löydetään hevosella alle kolmivuotiaana. Yleensä kystaan ei liity muita kehityshäiriöitä.

Oireet

Hevosella on kovaa turvotusta tavallisimmin korvan tyvessä. Ajan myötä massa yleensä kasvaa. Yleensä kysta on vain toisella puolella. Fistelin kautta kystasta erittyy usein limaista eritettä.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin. Lisäksi voidaan röntgenkuvata, jolloin voidaan nähdä röntgentiivistä hammaskudosta. Varjoainekuvauksella voidaan selvittää massan koko ja mahdolliset erittävät tiehyet. Ultraäänellä voidaan selvittää massan koko.

Erotusdiagnoosit

Paise, verenpurkauma, vierasesine, luunsiru (sekvesteri), verenpurkauman jälkitilana tullut seerumin täyttämä ontelo (serooma), kasvain.

Hoito

Kysta poistetaan kirurgisesti. Kysta tulisi poistaa kokonaan. Joskus poiston jälkeen voi edelleen esiintyä lähinnä kosmeettista haittaa aiheuttavaa vuotoa. Yleensä ennuste on hyvä ja vaivan ei pitäisi olla perinnöllinen

Lähteet

  • Knottebelt D.C. Pascoe's Principles and Practice of equine Dermatology, Saunders Elsevier, 2009
  • McAuliffe SB ja Slovis NM. Color atlas of diseases and disorders of the Foal, Saunders Elsevier, 2008