Mitä tarjoamme

Palvelut


Hampaiden hoito

 • Huolellinen hammastarkastus peilin avulla rauhoituksessa (pääntuki, suunhuuhtelu Hydrojetilla ennen tarkastusta)
 • Hammashoito (raspaus) HDE-sähköraspilla
 • Kirjallinen hammasraportti ja jatkohoito-ohjeistus

Lue lisää hammashoidosta

Ultraäänitutkimukset

Ensimmäinen tiineystarkastus tehdään hevoselle yleensä 16-18 vuorokauden kuluttua siemennyksestä tai astutuksesta. Kaksosia epäiltäessä (kiimakontrollissa on havaittu kaksi kypsää munasolua) ensimmäinen tarkastus on syytä tehdä jo 14-15 vuorokauden kuluttua siemennyksestä.

Seuraava tarkastus tehdään 30-35 vuorokauden kuluttua ja kolmas tarkastus kolmen kuukauden kuluttua.

Laboratoriotutkimukset

Kiireellisissä tapauksissa pienen verenkuvan, tulehdusarvot (valkosolut ja fibrinogeeni) ja varsan vasta-ainetetestin tulokset saa saman päivän aikana omasta laboratoriosta.

Rokotukset

Hevonen rokotetaan hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan (tetanus). Rokotukset voidaan aloittaa 5-6 kuukauden iässä. Ensimmäisen perusrokotuksen jälkeen, toinen rokotus annetaan 21-92 vuorokauden kuluttua ja kolmas rokote 7 kuukauden kuluttua (ratsut) tai vuoden kuluttua (ravurit). Tämän jälkeen rokotus annetaan vuosittain.

Lue lisää rokotuksista

Silmäsairaudet

Ota eläinlääkäriin välittömästi yhteyttä jos:

 • silmä siristää ja vetistää.
 • hevonen ei pidä silmää normaalisti auki.
 • silmästä tulee paksua keltaista rähmää.
 • silmän pinta (sarveiskalvo) on samea.

Lue lisää esim. sarveiskalvohaavasta

Ponimittaus

Saadakseen kilpailuoikeuden 2-5 tason kilpailuissa on ponilla ja raviponilla oltava mittaustodistus. Seitsemän vuoden ikään asti ponit on mitattava vuosittain ennen ensimmäistä kilpailua. Mittauksen yhteydessä poni tunnistetaan, joten ponin passi pitää olla mukana.

Lue lisää ponimittauksesta

Ihosairaudet

Hoito-ohjeista löytyy tietoa erilaisista ihosairauksista kuten esimerkiksi:

Eutanasia

Hyvään hevosenpitoon kuuluu, että hevonen saa arvoisansa lopun. Teurastamo on hyvä ja ekologinen vaihtoehto. Aina teurastus ei ole kuitenkaan mahdollista esimerkiksi hevosen saamien lääkitysten takia. Kotona eläinlääkäri lopettaa hevosen ensin rauhoittamalla, sen jälkeen annetaan nukutusaine, jonka jälkeen annetaan sydämen pysäyttävä aine.

Hengitystiesairaudet

Hoito-ohjeista löytyy tietoa eriaisista hengitystiesairauksista:


Ostotarkastus

Talliolosuhteissa ostotarkastukseen kuuluu:

 • jalkojen tunnustelu
 • yleiskunnon tarkastus
 • ihon, silmien, sukuelinten, kavioiden, jänteiden, imusolmukkeiden, lihaksiston ja purennan tarkastus
 • sydämen ja keuhkojen kuuntelu
 • taivutuskokeet
 • hevosen juoksutus

Suositeltavaa on, että lopuksi hevosen hampaat tarkastetaa rauhoituksessa; näin löydetään mahdolliset hammasmurtumat ja kariesmuutokset, jotka eivät näy perusostotarkastuksessa. 

Vakuutustarkastus

Hevoselle tarvitaan eläinlääkärin lausunto vakuutusta varten silloin, jos hevoselle otetaan laaja eläinlääkärikuluvakuutus tai hevonen henkivakuutetaan isommasta summasta. 

Vastuuvakuutus korvaa ulkopuoliselle aiheutuneita vahinkoja.

Lantanäyte

Hevosesta voi ottaa ulostenäytteen esimerkiksi tammikuussa ja toukokuussa. Ulostenäytteestä katsotaan suolinkaisen ja sukkulamadonmunia. Näytteitä ottamalla, voidaan vähentää matolääkkeiden käyttöä, koska matolääkkeille on tullut resistenssiä samaan tapaan kuin antibiooteille. Keskimäärin yksi hevonen viidestä kärsii madoista. Näytteitä ottamalla pyritään löytämään juuri nämä hevoset ja madottamaan vain ne, jolloin matolääkeitä säästyy muilta hevosilta. Heisimadon munat eivät aina näy ulostenäytteessä, joten syksyisin on hyvä antaa loishäätö niihin tehoavalla lääkkeellä.

Lue lisää madotuksesta