Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Varsan synnynnäinen jännekutistuma

 01/01/2016

Congenital contracted tendons

Synnynnäisen jänteiden kireyden ajatellaan johtuvan huonosta asennosta kohdussa, perinnöllisestä alttiudesta tai infektiosta tiineyden aikana. Kireys voidaan havaita tavallisimmin joko koukistuneessa etupolvessa tai vuohisessa.

Pinnallisen koukistajan kontraktio: kavion kanta pysyy maassa

Syvän koukistajajänteen kontraktio: varsa kulkee varpaillaan ja vuohinen voi muljahdella eteen.

Voi olla myös nämä molemmat kiristymät yhtä aikaa.

Kutisuma voi olla molemmissa etujaloissa tai vain toisessa.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu jalan ulkonäköön. Jalkoja tunnustellaan, jotta erotetaan jänteiden kiristymä nivelen koukistumasta.

Hoito

On huolehdittava, että varsa pääsee imemään tarpeeksi. Jos jalka-asennot ovat huonot, varsa ei ehkä pääse tai jaksa nousta tarpeeksi usein ylös Nostettava tunnin välein ylös imemään, muutoin on vaarana vasta-aineiden puutos ja varsahalvaus. Vuorokauden iässä voidaan verikokeella varmistaa, että varsa on saanut tarpeeksi vasta-aineita.

Karsinalepo

Karsinalepoa viikko ja sen jälkeen pidetään kaksi viikkoa kahden karsinan kokoisessa tarhassa. Kuivikkeita sopivasti, ei liikaakaan, jotta varsa ei kompuroi niihin. Lievä kutistuma voi korjautua karsinalevolla ja kontrolloidulla liikunnalla. Lievässä tapauksessa kanta on massa tai vain vähän koholla. Jos varsaa ei pidetä karsinalevossa, se rasittaa itseään liikaa, jänne väsyy, menee kramppiin ja alkaa kiristyä lisää.

Kontrolloitu liikunta

Kontrolloitu liikunta tarkoittaa 5-10 min kävelytystä riimussa taluttamalla kolme kertaa päivässä kovalla alustalla.

Fysioterapia

4-6 kertaa päivässä jumpataan ja hierotaan jalkaa oikeaan asentoon ojentamalla ja koukistamalla niveliä ja hieromalla jänteitä ja lihaksia.

Oksitetrasykliini

Lääke annetaan hitaasti suonensisäisesti. Voidaan antaa vuorokauden iässä. Tehoaa parhaiten alle kolmen vuorokauden iässä. Lääkitys voidaan antaa 1-3 kertaa 2-3 vuorokauden välein. Hoito voi olla kontraindisoitu jos muiden jalkojen jänteet ovat erittäin löysät. Lääkitysten välillä munuaisarvot on hyvä tarkistaa verikokeella. Lääke on antibiootti, mutta sillä on toisena vaikutuksena jänteiden löystyttäminen.

Tukiside ja lasta

Lasta on tärkeä varsoille joiden vuohinen muljahtaa kireyden vaikutuksesta eteenpäin. Lasta tulee jalan etupinnalle, jotta vuohinen pystyisi laskemaan alaspäin. Voidaan käyttää kovaa pahvia, tai muotoiltua vesiputkea, mutta on tärkeää pehmustaa hyvin, jotta ei tule painehaavoja. Lasta laitetaan reilusti yli etupolven. Lastaa voidaan pitää 4-8 tuntia paikoillaan ja saman verran aikaa ilman lastaa.

Lastahoitoa käytetään tarpeen mukaan 1-10 päivän ajan.

Tulehduskipulääkitys

Kipu saa jänteen ja lihakseen kiristymään. Kipulääkettä annetaan tarvittaessa 10 päivän ajan.

Joskus annetaan mahahaavalääkitys kipulääkekuurin aikana.

Lähteet

McAuliffe SB, Slovis NM. Color Atlas of Diseases and Disordes of the foal, Saunders Elsevier 2008.