Puhelinaika arkisin klo 8-10 0445222660
fi

Sarkoidi

5/2/2022

 Equine sarcoid

Sarkoidi on hevosen tavallisin kasvain. Se on kuvattu ensimmäisen kerran jo vuonna 1936. Kasvain on tavallisimmin silmän ympärillä, kainalossa, jalkojen välissä, päässä, korvissa, esinahan alueella ja rintakehän alueella. Syytä sarkoideihin ei tiedetä, mutta taustalla epäillään olevan perinnöllinen alttius ja lisäksi yhteys naudan papilloomavirukseen. Naudan papilloomavirusta ei ole löydetty sarkoidin sisältä, mutta iholta niiden ympäriltä. Erässä tutkimuksessa viruksen määrä iholla väheni, mitä kauemmas kasvaimesta mentiin. Quarterhevoset, appaloosat ja arabit ovat herkempiä sairastumaan. Sarkoideja on tavattu myös muuleilla, aaseilla ja seeproilla. Lämminverisillä ravihevosilla sarkoidit ovat harvinaisempia kuin täysiverisillä. Keski-ikä sarkoidi havaittaessa oli yhdessä tutkimuksessa 9 vuotta, mutta niitä on tavattu kaiken ikäisiltä, tavallisimmin 3-12-vuotiailla. Sarkoidit häviävät joskus harvoin itsestään, jotkut pysyvät pitkään samanlaisina ja toiset pahenevat ajan myötä. Sarkoidit eivät lähetä etäispesäkkeitä sisäelimiin eli se on pääsääntöisesti hyvänlaatuinen. Yksi sarkoidi on harvinainen. Yleensä kun ihoa tarkastellaan lähemmin, havaitaan useampia sarkoideja. Sarkoidit ovat usein myös verisuonten päällä ja niiden ympärillä voi olla halo, mikä on tyypillinen ominaisuus sarkoideille.


Hevosen tavallisimmat ihokasvaimet

Sarkoidi 51 %

Levyepiteelikarsinooma 18 %

Melanooma 4-15 %

Sarkoidista tunnetaan kuusi eri muotoa

  • Okkultti sarkoidi (litteä, karvaton alue ihossa)
  • Verrukoosi sarkoidi (syylämäinen)
  • Nodulaarinen sarkoidi (kyhmyinen)
  • Fibroblastinen sarkoidi (näyttää liikalihalta)
  • Sekamuotoinen sarkoidi (sekoitus noulaarista, fibroplastista ja verrukoosia sarkoidia)
  • Maligni sarkoidi (harvinainen, pahanlaatuinen)

Diagnoosi

Koepalaa ei suositella, jos diagnoosi ilman on aika varma. Koepalan ottaminen voi yllyttää kasvainta kasvamaan lisää.

Tarttuminen

Ei ole tiedossa miten naudan papilloomavirus tarttuu. Yksi teoria on haavojen kautta, toisaalta on ajateltu kärpästen levittävän tai esimerkiksi valjaiden, joissa on tartunta. 44 %:lla hevosista jotka olivat kontaktissa sarkoidi hevoseen, oli ihollaan myös naudan papilloomavirusta. Sarkoidi voi tarttua hevosesta toiseen, mutta se on harvinaista. Sarkoidi on voinut ilmaantua iholle esimerkiksi haavan paikalle tai kanyylin laiton jälkeen.

Hoito

Monia erilaisia hoitoja on kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä, yksikään hoito ei ole erinomaisen hyvä, jonka takia melkein kaikkea mahdollista on kokeiltu. Hoidolla täytyisi pyrkiä poistamaan kaikki epänormaalit solut. Sarkoidi voi ärsyyntyä kirurgisesta poistosta ja se voi alkaa kasvaa nopeasti uudestaan. Jos sarkoidi ei ole hankalassa paikassa, sitä ei kannata poistaa. Litteille ja pienille verrukooseille sarkoideille ei kannata tehdä mitään.

Hoito lyhyesti

  • XXterra voide
  • Vetericyn geeli
  • Kirurgia

Kirurgia

Onnistuminen 15-20 % luokkaa, kasvain tulee helposti takaisin. Pienillä ja tarkkarajaisilla kasvaimilla on parempi ennuste.

Laserkirurgia

Etuna on että laser estää verenvuotoa. Kuten kaikissa leikkauksissa, kaikki kasvainsolut pitäisi saada pois ja arpi voi aiheuttaa haittaa ja kudosnekroosi hidastaa paranemista.

Kryokirurgia

Kasvainalue kylmäpoltetaan nestemäisellä typellä kasvaimen poiston jälkeen. Hoitotulos on parempi pienissä ja tarkkarajaisissa kasvaimissa. Kasvaimen poiston jättämä arpi voi haitata silmäluomessa tai muussa liikkuvassa paikassa. 20-25 % hoitotulos

Sädehoito

Gammasäteily on tehokkain hoito sarkoideihin, mutta kallis ja ei ole mahdollista Suomessa.

Kemoterapia

  • AW4-Ludes voide. Sisältää raskasmetallisuoloja ja solunjakautumista estäviä yhdisteitä 5-fluorourasiilia ja tiourasiilia. 80 % hoitotulos. Ei käytössä Suomessa. Valmiste on käytössä vain Liverpoolin yliopistossa. Jossa on hyviä kokemuksia valmisteesta. Ärsyttää voimakkaasti ihoa.
  • Sisplatiini. Injektoidaan kasvaimeen 3-4 kertaa kuukauden välein. Annetaan vain alle 5 cm kasvaimiin
  • Imikimodi (Aldara-voide). Käytetään ihmisillä visvasyylän ja tyvisolusyövän hoidossa. Imikimodi on immuunivasteen muuntaja ja se lisää sytokiinien (interleukiinit, interferonit) tuotantoa ihossa. Voidetta laitetaan neljän päivän välein kunnes alue on parantunut. Lääke on Suomessa myynnissä ihmisille. Hevoselle sitä saa käyttää, jos passiin on merkitty elinikäinen teurastuskielto.
  • Tretioniini (Avitcid 0,05%) ja imikimodi (Aldara 5%) yhdistelmähoito
  • Mitomycin C
  • Tatsaroteeni (Zorac). A-vitamiinijohdannainen, jota käytetään ihmisen psoriasiksen hoidossa.

Immunoterapia

  • Bacille Calmette-Gueren (BCG) terapia. Rokote saadaan mykobakteerin (tuberkuloosibakteeri, Mycobacterium bovis) soluseinästä. Injektoimalla vierasta proteiinia sarkoidiin hevosen immuunijärjestelmä yrittää eliminoida proteiinin ja samalla sarkoidin. Rokotteessa on allergisen reaktion vaara. Sopii lähinnä nodulaarisiin sarkoideihin ja jotkut sarkoidit voivat pahentua hoidosta. Immonocidin Equine, mykobakteerin seinämästä tehty immunostimulantti. Eritysisluvallinen injektiovalmiste, jota ruiskutetaan kasvaimen sisään 1-3 viikon välein muutamia kertoja.
  • Equistim. Inaktivoidusta propionihappobakteerista (Propionibacterium acnes) tehty tuote, jota on käytetty sarkoidien hoidossa suonensisäisesti tai sarkoidin sisäisesti viikoittain 6-8 viikon ajan. Aktivoi soluvälitteistä immuniteettia. Ei käytössä Suomessa.
  • Autogeeninen rokote. Kasvain poistetaan ja siitä tehdään autogeenirokote, jota annetaan 2-4 viikon välein. Ei tieteellistä näyttöä hyödystä, voi jopa pahentaa oireita eikä hoitoa nykyään suositella tämän takia. Ei mahdollista Suomessa.

Luonnontuotteet

  • Kanadantuijakasviuute.
  • Aloe vera
  • Tea tree öljy
  • Rosmariiniöljy
  • Luontaistuotteet voivat toisaalta pahentaa oireita kuten camrosa-voide.
  • Xxterra voide (Myös nimellä Sarc-off, bloodroot ointment)

Sisältää lummikki-kasvia (Saquinaria canadensis, verijuuri) ja sinkkikloridia. Verijuuressa on sanginariinia joka on toksinen alkaloidi, joka tuhoaa soluja. Voide vaikuttaa tekemällä kasvaimesta antigeenisen, jolloin elimistö pystyisi itse pääsemään eroon kasvaimesta. Lumikki kasvi kasvaa villinä vain Pohjois-Amerikan itäosissa. Verijuuri nimitys tulee vaakasuorassa kasvavista tummanpunaisista juurista, joista tihkuu oranssinpunaista nestettä, sanginariinia. Intiaanit ovat hyödyntäneet sitä väriaineena. Voidetta laitetaan 3-4 päivää ja sen jälkeen pidetään saman verran taukoa ja hoito toistetaan tarvittaessa useamman kerran. Voiteen seurauksena alue menee rikki ja näyttää aluksi pahemmalta. Käyttökokemukset ovat kuitenkin positiivisia.

Antisepti

  • Vetericyn geeli

Vaikuttava aine on hypokloorihapoke, joka tuhoaa bakteereita, viruksia ja sieniä. Antiseptinen aine, joka ei ole kuitenkaan ärsyttävä ja sitä on turvallista käyttää silmien läheisyydessä. Tästä on muutamia positiivisia käyttökokemuksia.

Huom! sarkoidoosi on eri sairaus kuin sarkoidi

Oireita ovat talinen ihottuma eli seborrea, laihtuminen, eri elimissä sarkoidoosisia granulomatoottisia muutoksia, karvattomuus, kuume, syömättömyys, apattisuus, imusolmukkeiden suureneminen ja heikentynyt rasituksen sieto. Joillakin hevosilla oireita ovat ripuli ja ontuminen. Diagnoosi tehdään ihobiopsialla ja hoito on korkea annos kortisonia.

Lähteitä

  • Pilswort R.C. ja Knottenbelt D. Equine sarcoid. Equine vet. Educ. 2007: 19 (5), 260-262.
  • Knottenbelt DC. Pascoe's principles & practice of equine dermatology, Sauders-Elsevier, 2009.
  • Knottebelt DC. The Treatment of Equine Sarcoid, Suomen eläinlääkäripraktikkojen koulutuspäivät, Helsinki 2012.
  • Knottebelt DC. The Equine Sarcoid. Proceedings of the 10th International Congress of World Equine Veterinary Association, 2008 Moskova, Venäjä.