Soita! 044 522 2660 ­Puhelinaika arkisin klo 8-10

Hevosen tarkistukset ja tutkimukset helposti ultraäänellä

Ultraääni on helppo ja nopea tapa tehdä hevosen lisääntymistutkimukset. Ultraäänen avulla Heppalääkäri voi selvittää hevosen kiimakiertoa ja tehdä tiineystarkastukset, jotka edesauttavat menestyksekästä lisääntymistä. Lisäksi Heppalääkäri tekee oriiden CEM-testit. Ultraäänipalvelut ovat saatavilla koko Heppalääkärin toiminta-alueella eteläisessä Satakunnassa Porin ja Rauman seutukuntien alueilla. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kiimakontrolli

Hevosen kiimakierto on keskimäärin 21 vuorokautta. Hevonen on kausilisääntyjä, joten kiimoja on suurimmalla osalla hevosista vain kesäaikaan. Kiima kestää noin viikon ja kiimatonta vaihetta on siten noin kaksi viikkoa. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu keskimäärin viiden vuorokauden kuluttua kiiman alkamisesta, mutta hevonen voi näyttää kiiman oireita vielä 1-2 päivää ovulaation jälkeenkin. Kiimakierron vaihetta selvitettäessä hevosen kohtu ja munasarjat tutkitaan ultraäänilaitteella.

Tiineystarkastukset ultraäänellä

Hevosen tiineystarkastus tehdään ultraäänilaitteella peräsuolen kautta. Ensimmäinen tiineystarkastus tehdään 16-18 vuorokauden kuluttua siemennyksestä tai astutuksesta. Kaksosia epäiltäessä (kiimakontrollissa on havaittu kaksi kypsää munasolua) ensimmäinen tarkastus on syytä tehdä jo 14-15 vuorokauden kuluttua siemennyksestä.

Seuraava tarkastus tehdään 30-35 vuorokauden kuluttua siemennyksestä tai astutuksesta ja kolmas tarkastus kolmen kuukauden kuluttua. Useat tarkastukset ovat tarpeen, koska alkioiden varhaiskuolema on mahdollista. Jos 30-35 vuorokauden tarkastuksessa havaitaan, että hevonen ei olekaan tiine, hevonen voidaan ehtiä siementää samana kesänä vielä uudestaan.

CEM-testi

CEM-näyte (Contagious Equine Metritis) otetaan oriista ennen siitoskauden alkua, yleensä maaliskuussa. Testillä selvitetään että ori ei kanna tamman tarttuvan kohtutulehduksen aiheuttajaa Taylorella Equigenitalis- bakteeria. Näyte lähetetään tutkittavaksi Eviraan.

Lisääntymistutkimukset luotettavasti ja tarkasti

Kun tarvitset tarkkaa ja luotettavaa tutkimusta, käänny Heppalääkärin puoleen. Eläinlääkäri Kati Tuomola palvelee sinua Porin, Rauman, Euran, Säkylän, Ulvilan ja muiden Etelä-Satakunnan kuntien alueilla. Ota yhteyttä!