Soita! 044 522 2660 ­Puhelinaika arkisin klo 8-10

Apua hevosen sisätauteihin aina hengitystiesairauksista ihosairauksiin

Hevoset kärsivät sisätaudeista samalla tavalla kuin ihmisetkin. Heppalääkäri pystyy hoitamaan erilaisia hevosten sisätauteja aina hengitystiesairauksista ja aineenvaihduntasairauksista ihosairauksiin. Heppalääkärin eläinlääkäri Kati Tuomola palvelee laajalti Etelä-Satakunnan alueella Porin, Rauman, Euran, Ulvilan, Säkylän ja muiden lähikuntien alueilla. Lue lisää hevosten sisätaudeista ja niiden hoidosta koostamistamme ohjeista!

Hengitystiesairaudet

Hengitystiesairauksissa tutkimukseen kuuluu omistajan haastattelun lisäksi hevosen huolellinen yleistutkimus, keuhkojen kuuntelu, tallin ilmanlaadun, ilmanvaihdon ja heinän laadun suurpiirteinen tarkastus ja verinäyte. Rhodococcus equi- bakteeri voi aiheuttaa 1-6 kuukauden ikäiselle varsalle hehkeäuhkaavan keuhkokuumeen, jonka takia onkin erittäin tärkeää tarkkailla varsaa ja sen hengitystä huolellisesti ensimmäisten elinkuukausien ajan rodokokki-infektion varalta.

Sydänsairaudet

Yleistutkimukseen kuuluu sydämen kuuntelu. Sydän kuunnellaan sekä oikealta että vasemmalta, mitataan syke ja kiinnitetään huomiota rytmin tasaisuuteen ja mahdollisiin sivuääniin. Sivuäänen voi sydämessä aiheuttaa läppävika tai synnynnäinen kammioiden väliseinän aukko. Rytmihäiriötä voi aiheuttaa eteisvärinä tai eteisperäiset tai kammioperäiset lisälyönnit. Jos sydämen kuuntelussa havaitaan jotain epäilyttävää, hevonen lähetetään klinikalle sydämen ultraäänitutkimukseen ja sydänfilmiin (EKG).

Aineenvaihduntasairaudet

Tutkimuksessa tarvitaan apuna aina verikokeita. Yleisimpiä aineenvaihduntasairauksia on ylipainon aiheuttama metabolinen oireyhtymä ja sen seurauksena tuleva kaviokuume. Cushingin tautia tavataan vanhemmilla hevosilla. Joskus on tarpeen seurata maksa- ja munuaisarvoja, sillä esimerkiksi alsikeapila voi aiheuttaa maksa-arvojen nousua tai jotkut lääkkeet voivat vaurioittaa munuaisia.

Ihosairaudet

Hevosilla voi esiintyä monenlaisia ihosairauksia, jotka tulee hoitaa mahdollisimman pian kuntoon. Hoitamattomina ihosairaudet ja haavat voivat johtaa tulehduksiin ja pahempiin sairauksiin. Lue lisää tavallisimmista ihosairauksista ja niiden hoitamisesta koostamistamme ohjeista klikkaamalla alla olevia linkkejä:

Eosinofiilinen granulooma

Kovalehden laikut

Kurarupi

Kesäihottuma

Melanooma

Sarkoidi

Sieni-infektio

Ulkoloiset

Käänny osaavan ammattilaisen puoleen

Hevosten sairauden- ja terveydenhoitoon keskittynyt Kati Tuomola on kokenut ja koulutettu, hevosten parhaalle mahdolliselle hoidolle omistautunut eläinlääkäri. Kun tarvitset laadukasta lääkäripalvelua hevosellesi Etelä-Satakunnan alueella, ota yhteyttä Heppalääkäriin!